Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht

Na het eerste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid is het mogelijk om over te stappen naar de bachelor Fiscaal Recht, of vice versa. Hierbij is het belangrijk dat de inschrijving voor 31 augustus plaats heeft gevonden.

Vakken

De vakken van Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht verschillen in het eerste jaar niet. Voor beide bachelors volg je in het eerste jaar de vakken:

 • Inleiding Rechtswetenschap
 • Inleiding Staats- en Bestuursrecht
 • Inleiding Strafrecht
 • Inleiding Privaatrecht
 • Recht, Economie en Maatschappij
 • Introduction to International and European Union Law
 • Inleiding Fiscaal Recht *
 • Empirical Legal Studies
 • Juridisch-Academische Vaardigheden I

* Het vak Inleiding Fiscaal Recht kan vrijgesteld worden met het Bachelor-2 vak Fiscale Economie, maar kan wel bijdragen aan de keuze tussen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht.

In het tweede en derde jaar van de bachelor is er wel een verschil tussen de vakken van Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht. De onderstaande tabellen geven dit weer:

Jaar 2 Rechtsgeleerdheid Fiscaal Recht Studiepunten
Blok 1 Verbintenissenrecht Verbintenissenrecht 7 ECTS
Blok 2 Goederen- en Insolventierecht Goederen- en Insolventierecht 7 ECTS
Blok 3 Burgerlijk Procesrecht Inkomstenbelasting 7 ECTS
Blok 4 Staatsrecht Heffingen Lokale Overheden 7 ECTS
Blok 5 Bestuursrecht Openbare Financiën 7 ECTS
Blok 6 Formeel Strafrecht Ondernemingsrecht 7 ECTS
Blok 7 Materieel Strafrecht Bedrijfseconomie en Fiscaal Comptabele Toepassingen 7 ECTS
Blok 8 European Union Law Omzetbelasting 7 ECTS
Lijnonderwijs Juridisch-Academische Vaardigheden II Juridisch-Academische Vaardigheden voor Fiscalisten II 4 ECTS
Jaar 3 Rechtsgeleerdheid Fiscaal Recht Studiepunten
Blok 1 Minor Minor 7 ECTS
Blok 2 Minor Minor 7 ECTS
Blok 3 Public International Law Winst 7 ECTS
Blok 4 Recht en Bedrijf Vennootschapsbelasting 7 ECTS
Blok 5 Recht en Bedrijf Bestuursrecht 7 ECTS
Blok 6 Recht en Bedrijf Formeel Belastingrecht 7 ECTS
Blok 7 Bachelorwerkstuk Bachelorwerkstuk 7 ECTS
Blok 8 Rechtsfilosofie Internationaal en Europees Belastingrecht 7 ECTS
Lijnonderwijs Juridisch-Academische Vaardigheden III Juridisch-Academische Vaardigheden voor Fiscalisten III 4 ECTS

Masters

Na het afronden van een van de bachelors, zijn de aansluitende masters bij de Erasmus School of Law ook verschillend. Na het afronden van Rechtsgeleerdheid sluiten de volgende masters aan:

 • Aansprakelijkheid en Verzekering
 • Arbeidsrecht
 • Commercial and Company Law
 • Dubbele master Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
 • Dubbele master Privaatrecht & Aansprakelijkheid en Verzekeringen
 • Dubbele master Toga aan de Maas
 • Financieel recht
 • International and European Union Law
 • International Trade Law
 • Maritime & Transport Law
 • Ondernemingsrecht
 • Privaatrecht
 • Recht van de Gezondheidszorg
 • Staats- en Bestuursrecht
 • Strafrecht

Na het afronden van Fiscaal Recht sluiten in beginsel de volgende masters aan:

 • Dubbele master Toga aan de Maas
 • Financieel Recht
 • Fiscaal Recht (Directe Belastingen)
 • Fiscaal Recht (Indirecte Belastingen)

Echter, het is door het volgen van extra vakken mogelijk om na beide bachelors andere masters te doen. 

Civiel effect

Om toegang te krijgen tot de togaberoepen (rechter, advocaat en Officier van Justitie) dien je een civiel effect te behalen. Wanneer je zowel de bachelor Rechtsgeleerdheid als een aansluitende masters hebt behaald, behaal je je civiel effect. Dit is niet het geval wanneer je de bachelor Fiscaal Recht en een aansluitende master hebt behaald. Hiervoor moet je extra de vakken Formeel Strafrecht, Materieel Strafrecht en Burgerlijk Procesrecht hebben behaald. Voor deze vakken kun je je los inschrijven, door een mail te sturen naar de studieadviseurs van de Erasmus School of Law (studieadvies@law.eur.nl), met de vermelding dat je graag een civiel effect wilt behalen. De studieadviseurs zullen je dan inschrijven voor de civiel effect-vakken. 

Testimonials over de keuze tussen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht

In de onderstaande stukken heeft een tweetal (voormalig) In Duplo-studenten hun keuze voor Rechtsgeleerdheid/Fiscaal Recht toegelicht:

Patrick van Oevelen (2020/2021)

Zoals menig mr.drs-student heb je niet echt een idee waaraan je begint met twee studies. Tegenwoordig kan je met rechten na je eerste studiejaar twee kanten op, rechtsgeleerdheid en fiscaal recht. Om die keuze goed te kunnen bepalen raad ik iedereen aan om inleiding fiscaal recht te volgen, ook als je deze kan vrijstellen. Het geeft in de basis weer wat je gedurende de rest van de bachelor gaat doen. Zelf mistte ik het cijfermatige aspect bij rechtsgeleerdheid, wat ik wel vond bij fiscaal recht.

In het begin van de studie had ik voor ogen om ondernemingsrecht als specialisatie te gaan kiezen, maar gedurende de studie hield ik privaatrecht en fiscaal recht ook als mogelijkheden open. Deze drie studies zijn alle drie mogelijk als je de bachelor fiscaal recht kiest, zij het dat je voor de eerste twee wel het civiel effect nodig hebt. Ik heb wél het civiel effect gehaald, omdat het slechts drie vakken zijn naast de reguliere bachelor. Deze vakken kan je in principe ook nog tijdens je master halen, dus er is geen haast bij om deze keuze te maken. Als je duidelijk voor ogen hebt dat je niet de advocatuur kant op gaat, kan je deze vakken altijd nog laten zitten.

Naast mijn fiscaal recht master heb ik voor mijn economische master gekozen voor accounting & finance, die ik eerder als ondersteunend voor mijn fiscale kant zie. Dit is wel pas geweest in mijn vijfde jaar, waardoor ik ook zekerder werd dat ik het fiscale ook echt tof vond en in deze sector wilde gaan werken.

 

Zita Maquelin (2020/2021)

Hi allemaal,

Ik ben Zita Maquelin en ik ben momenteel vierdejaars student Economie en Rechtsgeleerdheid. Ik heb vorig jaar mijn Economie bachelor afgerond en ik ben dit jaar bezig met het afronden van de laatste vakken van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Ik heb een aantal jaar geleden bewust gekozen voor Rechtsgeleerdheid en niet voor Fiscaal Recht. Als eerstejaars volgde ik het vak fiscaal recht, wat ik een interessant vak vond. Toch merkte ik dat deze interesse niet groot genoeg was om te kiezen voor de bachelor Fiscaal Recht. Ik wilde de focus van mijn studie niet leggen op Fiscaal Recht, maar juist zo veel mogelijk verschillende rechtsgebieden leren kennen. Voor mij was dat ook het grote verschil tussen de twee bachelors. Rechtsgeleerdheid is veel breder en focust zich op elk rechtsgebied, maar wel voor een klein deel. Fiscaal Recht is vrijwel volledig gericht op alles wat met belasting te maken heeft. Omdat ik destijds nog geen enkel idee had in welk rechtsgebied ik wilde gaan specialiseren, wilde ik graag alle mogelijkheden open houden. Daarnaast vond ik Fiscaal Recht simpelweg niet leuk en interessant genoeg om in deze richting te gaan werken. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor de bachelor Rechtsgeleerdheid en daar ben ik achteraf erg blij mee. Ik heb nu sinds een klein half jaar het plan om na mijn bachelor Rechtsgeleerdheid een master te volgen in de richting van Intellectueel Eigendomsrecht. De keuze voor Rechtsgeleerdheid in plaats van Fiscaal Recht past daar erg goed bij, omdat ik hierdoor bijna elk rechtsgebied heb leren kennen en zo heb kunnen ontdekken wat het beste bij mij past en wat mij het meeste aansprak.

Ik wens jullie allemaal veel succes met het maken van de keuze tussen deze twee bachelors. Mocht je hierover nog een vraag hebben, stuur me dan gerust een berichtje.

 

Ga terug naar de algemene informatiepagina over Economie en Recht.

Ga terug naar de algemene informatiepagina over Recht en Bedrijfskunde.

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 17 november 2022.

Sluiten