Stage Onderzoek governance

Bedrijf
Pensioenfederatie
Type
Stage
Locatie
Den Haag
Branche / Vakgebied
Economisch, Juridisch, Vermogensbeheer
Vereiste taal
Nederlands

Omschrijving

WIJ ZOEKEN
De Pensioenfederatie zoekt een enthousiaste WO-student dan wel WO-starter die in het kader van een stage of als starter wil meewerken en meedenken
over de governance van pensioenfondsen. Wij bieden een mooie leerplek in een dynamische omgeving.

WIE ZIJN WIJ
De Pensioenfederatie is de koepel van bijna alle Nederlandse pensioenfondsen. De Pensioenfederatie zet zich in voor de Nederlandse pensioenfondsen en is de vereniging van de Nederlandse pensioenfondsen. De ruim 150 leden (pensioenfondsen) beheren zo’n 1.400 miljard euro. De Pensioenfederatie zorgt dat de sector van de laatste ontwikkelingen op de hoogte is en initieert nieuwe ontwikkelingen. En we behartigen de belangen van de sector in Den Haag en Brussel. Daarvoor werken we met sociale
partners, politiek, media, overheid, toezichthouders en wetenschappers. Een goede governance van pensioenfondsen is een belangrijk speerpunt van de organisatie omdat het bijdraagt aan het vertrouwen in het pensioenstelsel en in pensioenfondsen. Daarom zet de Pensioenfederatie deze onderzoeksopdracht uit.

WAT IS DE STAGE OPDRACHT
Pensioenfondsen zetten zich in voor een waardevol pensioen nu en in de toekomst. Door de invoering van een nieuw pensioenstelsel zijn alle pensioenfondsen op dit moment in transitie. Dit betreft een majeure operatie. De transitie kan gevolgen hebben voor de governance van pensioenfondsen. Met andere woorden, voor de wijze waarop pensioenfondsen worden bestuurd. Hiervoor is oriëntatie en onderzoek nodig naar de huidige werking van de governance, wat het nieuwe stelsel voor de governance betekent en welke aanpassingen op governancegebied wenselijk dan wel nodig zijn om de governance ook na de transitie toekomstbestendig te behouden of te maken.
Onderdeel van de stageopdracht is het meewerken aan een evaluatie onder pensioenfondsen van de huidige goverancewetgeving op pensioengebied.
Deze evaluatie moet worden opgezet en uitgerold. De bevindingen worden verwerkt in een evaluatierapport waaraan je een bijdrage levert. Vervolgens kun je meedenken wat de evaluatie nu heeft opgeleverd en wat dit vervolgens betekent. Tijdens deze opdracht maak je kennis met de pensioensector. Je ontmoet onze leden, de pensioenfondsen, pensioenuitvoerders en onze stakeholders zoals de toezichthouders AFM en DNB en de ministeries.

WIE ZOEKEN WE
We zoeken een enthousiaste WO-student dan wel starter die een frisse blik meebrengt. In deze stage werk je gedeeltelijk aan een evaluatieonderzoek en daarnaast mee op verschillende onderwerpen van het project ‘toekomst van de governance van pensioenfondsen’ van de Pensioenfederatie. Je komt hierbij in aanraking met beleid en Nederlandse en Europese pensioenwetgeving. Een prachtige uitdaging bij een toonaangevende organisatie in het geweldige (complexe en dynamische) werkveld van de pensioenwereld, dat belangrijke maatschappelijke relevantie heeft.

WAT ZIJN DE FUNCTIE-EISEN
Beleid & organisatie, bestuurskunde, onderzoek en/of rechten is jouw ding. Een perfecte match denken wij te vinden met een enthousiaste, analytische en sociale student/pas afgestudeerde in beleid & organisatie, rechten, bestuurskunde, of organisatiewetenschappen. Je schrijft makkelijk en vindt het aan de ene kant leuk om (praktijk)onderzoek te doen en te graven en aan de andere kant krijg je er energie van mensen te benaderen en werkt je graag samen. Je staat ervoor open om de uitdagende wereld van pensioen en pensioenfondsen te willen ontdekken. Je bent een onderzoeker, maar je bent gelijktijdig ook pragmatisch. Je hebt interesse in theoretische onderwerpen en hebt ook zeker affiniteit met de praktijk.

STAGEVERGOEDING
Wij bieden een uitstekende stagevergoeding.

Sluiten