Testimonial Exchange ESE

LUND UNIVERSITY

EXCHANGE – Elisa van Zelm

Op 16 augustus 2021 was het dan zo ver, ik vertrok naar het prachtige Zweden voor een exchange aan Lunds Universitet in Lund! Hoewel ik natuurlijk al wel hartstikke excited was voor mijn exchange, wist ik toen nog niet dat het zo’n mega geweldig avontuur zou worden. Wat mijn exchange zo geweldig maakte is in de eerste plaats toch wel mijn woonplaats. Lund is een hele leuke, oude en kleine, maar zeer bruisende studentenstad. Je struikelt er over de twintigers die van college naar café en weer terug rennen, of liever gezegd, fietsen! Ja, Lund is een echte fietsstad, dus ik voelde me er direct thuis als Hollander ;)

Al voordat ik ging studeren wist ik dat ik op exchange wilde. Wonen in het buitenland en dan studeren aan een buitenlandse universiteit, dat leek me fantastisch. Ik had me altijd al ingebeeld dat ik dan naar zo’n mooie oude universiteit zou gaan, je weet wel, zo’n Oxford of Cambridge-achtige vibe. Dat is ook deels waarom ik Lund heb gekozen, vanwege de oude stad en de mooie Universiteitsgebouwen (google maar eens op foto’s van “Lund University”). Een andere reden dat mijn oog viel op Lund, was het feit dat het in Zweden is en ik altijd al Zweeds heb willen leren spreken. Dat heb ik dan ook zeker gedaan, jag talar lite svenska nu! Maar dat is niet het enige wat ik in Lund heb geleerd, ik heb mijn kennis verbreed met vakken over de Scandinavische visie op gelijkheid (mega interessant!) en de economische geschiedenis (leren over de 14e-eeuwse pest, slavenhandel en de opkomst van -ismen; de geschiedenisfanaten zullen wel weten wat ik bedoel ;). Lund University biedt het allemaal aan.

Wat mijn exchange vooral zo geweldig maakte, waren de vele nieuwe mensen die ik ontmoette. Ik had het geluk een kamer te vinden in een net gerenoveerde villa, waar ik met 12 andere internationals kwam te wonen, die stuk voor stuk enorm gezellig waren. Feestjes in de kelder met discolampen, pompoenen uithollen met Halloween en een mega uitgebreid Thanksgiving diner in elkaar flansen, het zijn een aantal voorbeelden van de vele dingen die wij samen deden. Maar ook de andere internationals in Lund (want geloof me, dat zijn er veel) waren stuk voor stuk gezellige en open mensen. Nieuwe vrienden maken lukte dan ook snel (gelukkig!). En niet te vergeten, Zweden had niet zulke strenge corona-maatregelen, dus, vanaf eind oktober kon ik gewoon weer uitgaan! Ik heb het er daar dan ook van genomen, elke week was ik wel te vinden bij een Nation klub, dat zijn de feesten die de studentenverenigingen daar (Nations) organiseren, en die zijn voor alle studenten toegankelijk!

Mijn tip voor jou is dan ook: ga op die exchange! Het is een geweldig avontuur, vol nieuwe ervaringen, waarin je veel nieuwe mensen zult ontmoeten, vrienden zult maken, en waar je bovenal veel mooie herinneringen aan zult overhouden :)

(Zweden-tip: mocht je nu voor Zweden kiezen, ga ook naar Lapland!)

Image  1: Halloween bij mij thuis!

Image  2: Lapland-reis :)

Image  3: Ik bij de universiteitsbibliotheek

Sluiten