Juridische meewerkstage Markttoegang financiële ondernemingen

Bedrijf
De Nederlandsche Bank
Type
Stage
Locatie
Amsterdam
Branche / Vakgebied
Juridisch
Website
https://www.dnb.nl/

Omschrijving

Draag bij aan de beoordeling van nieuwe toetreders tot de financiële markt als stagiair bij DNB.

Jij hebt impact

Wanneer heeft een onderneming een vergunning van DNB nodig? Hoe beoordeel je een vergunningaanvraag? Hoe gaan we om met Fintech en nieuwe Europese regelgeving? Dit zijn vragen waar je mee te maken krijgt als stagiair bij het Expertisecentrum Markttoegang (ECM) bij DNB. Je krijgt hiermee de kans om een breed beeld van de financiële sector te krijgen en bij te dragen aan maatschappelijk relevant werk!

Zo doe je dat als stagiair bij DNB
ECM behandelt aanvragen voor vergunningen, verklaringen van geen bezwaar (vvgb’s),ontheffingen en notificaties. Je ondersteunt bij het beoordelen of een aanvraag binnen de wettelijke kaders valt en of alle benodigde informatie is verstrekt. Daarbij houd je rekening met de verschillende wettelijke beoordelingskaders en -termijnen die gelden voor de verschillende type aanvragen. Daarnaast draag je bij aan het actualiseren van de informatie die DNB beschikbaar stelt aan marktpartijen. Deze informatie moet periodiek op juistheid en volledigheid worden beoordeeld, bijvoorbeeld als gevolg van gewijzigde wet- en regelgeving. 

Wat ga je precies doen?

 • Je draagt bij aan het beoordelen van vergunningaanvragen van uiteenlopende ondernemingen, zoals betaalinstellingen, elektronischgeldinstellingen, banken, verzekeraars, trustkantoren en aanbieders van cryptodiensten. Dit doe je bijvoorbeeld door het opstellen van conceptbrieven aan de aanvragers.
 • Je analyseert of bepaalde activiteiten wel of niet binnen de reikwijdte van de (financiële) wetgeving vallen. 
 • Je denkt mee bij beleidsmatige afwegingen op het gebied van markttoegang.
 • Je draagt bij aan het opstellen of actualiseren van informatie voor marktpartijen over de geldende eisen voor markttoegang. Denk hierbij aan de informatie op de website van DNB (op Open Boek Toezicht) en aanvraagformulieren.
 • Je ondersteunt bij het uitdenken en vastleggen van processen en werkafspraken. 

Hier doe je dat

ECM maakt deel uit van de divisie Toezicht Horizontale Functies & Integriteit. Deze divisie is vanuit verschillende invalshoeken betrokken bij het toezicht op een grote verscheidenheid aan financiële ondernemingen Binnen de afdeling (15 fte) staan collega’s voor elkaar klaar en zij helpen elkaar waar dat nodig is. Er is veel aandacht voor kennisdeling. De lijnen zijn kort en er heerst een informele sfeer.

DNB volgt het thuiswerkadvies van het RIVM. Wanneer de maatregelen het toestaan werken we deels op kantoor, deels thuis. We hanteren daarbij een 50-50-richtlijn. We komen met name naar ons kantoor in Amsterdam om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.
 

Dit breng je mee

Je bent energiek, leergierig, toont initiatief, en hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Analytisch weet je snel tot de kern door te dringen en je beschikt over een stevige persoonlijkheid. Daarnaast vind je het leuk om actief mee te denken en je ideeën met collega’s te delen. Samenwerken geeft je energie. Ook beschik je over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je bent een hbo-/wo-student in het derde of vierde jaar van je studie rechten. 
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met de financiële sector.
 • Er zijn verschillende startmomenten vanaf begin 2023. Je beschikbaar voor een periode van minimaal 3 maanden, een eventuele verlenging is bespreekbaar. Exacte periode en startdatum is in overleg.

Dit bieden we je

Een stage midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijk context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstelling te blijven bereiken. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. 

 • Een stagevergoeding van €570 (wo) en €510 (hbo) bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Als je geen studentenreisproduct hebt ontvang je een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer. 
 • Een 36-urige werkweek met variabele werktijden, je kunt bijvoorbeeld 4 dagen van 9 uur werken.
 • Toegang tot interne cursussen, workshops en sportfaciliteiten.
 • Een laptop en flexwerkplek.
 • Je kunt je aansluiten bij JongDNB, de vereniging voor en door jonge medewerkers van DNB. JongDNB verzorgt inhoudelijke en sociale activiteiten, denk aan studiereizen, lunchseminars en maandelijkse borrels. Een geweldige manier om een netwerk op te bouwen binnen DNB waar je ook later in je professionele carrière nog veel plezier van zult hebben!

Solliciteer nu!

Wil jij als stagiair werken met impact? Solliciteer dan direct op deze stagevacature! Als sollicitatie ontvangen we graag een motivatiebrief, je complete cv en relevante cijferlijsten. Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a, meer informatie over de screening vind je op de pagina Over ons > Sollicitatieproces.

 Deze stage is bedoeld om op te solliciteren, niet voor aquisitie.

Sluiten