Studentmedewerker Juridische Hulp

Bedrijf
Stichting Je Goed Recht
Type
Vacature
Locatie
Rotterdam
Branche / Vakgebied
Juridisch, Juridisch advies
Vereiste taal
Nederlands
Start op
01 september 2020
Eindigt op
01 maart 2022

Omschrijving

Draag bij aan betere en toegankelijke sociale rechtshulp in Rotterdam!

Ben jij die ambitieuze rechtenstudent die betaald werkervaring wil op doen? Ben jij maatschappelijk betrokken en wil je jouw juridische kennis toepassen in de praktijk? Wil je begeleid worden door gerenommeerde advocatenkantoren en proeven aan de opleidingsprogramma’s tot advocaat-stagiair? Dan zoekt Stichting Je Goed Recht jou!

Stichting Je Goed Recht is opgericht om kwalitatief hoogwaardige rechtshulp aan mindervermogende burgers in de gemeente Rotterdam te geven. Dit gaan we doen door iedere week spreekuren in buurthuizen in Rotterdamse wijken te houden (eerstelijns rechtshulp). We werken nauw samen met Advokatenkollektief Rotterdam, Op Zuid Advocaten, Loyens & Loeff en NautaDutilh voor jouw opleiding en begeleiding en voor het verstrekken van tweedelijns rechtshulp.

Wat jij gaat doen

Je zal tijdens de spreekuren samen met andere studenten en een sociaal advocaat bewoners te woord staan, helpen met hun vragen en hen van advies voorzien. Je gaat je bezighouden met juridische vragen op de volgende rechtsgebieden: huurrecht, sociaal zekerheidsrecht, jeugd– en familierecht, arbeidsrecht en verbintenissenrecht.

Naast het draaien van de spreekuren zal je de sociaal advocaten ondersteunen bij complexere vragen die uit het spreekuur voortkomen. Buiten de spreekuren in de wijk is jouw standplaats het kantoor van Advokatenkollektief Rotterdam aan de Crooswijksesingel.

Wat we jou bieden

Wij investeren in jou. Om je klaar te stomen voor het werk en de spreekuren staan de eerste zes maanden in het teken van opleiding en (on the job) training. We streven ernaar om de eerste spreekuren vanaf november 2020 te houden. De opleiding en training worden gegeven door advocaten van Advokatenkollektief Rotterdam en Op Zuid Advocaten en door Loyens & Loeff en NautaDutilh waarin je gedeeltelijk meedraait in hun programma voor advocaat stagiaires. Ook zal je door professionals getraind worden in gesprekstechnieken en andere belangrijke soft skills. Dit alles zal onder werktijd plaatsvinden.

Naast het inhoudelijke werk is er ook ruimte voor gezelligheid. Zo houden we iedere maand een borrel en is er elk jaar een kerstdiner in december.

Wie zoeken we

Wij zijn op zoek naar 12 betrokken, doortastende, Universitaire studenten rechtsgeleerdheid die het Universitair Bachelor 2 niveau hebben afgerond en die anderhalf jaar vanaf 1 maart 2021 beschikbaar zijn voor 8 uur per week. Je bent flexibel en schrikt er niet van als dingen anders lopen dan verwacht. Je vindt het leuk om te werken in een jonge organisatie en om af en toe mee te denken over de ontwikkeling ervan.

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraagt 11 euro per uur inclusief 8% vakantietoeslag. Je zult verder voorzien worden van alle benodigde tools, zoals een laptop etc.

Reageren

Ben je geïnteresseerd? Reageer dan uiterlijk zondag 10 januari door jouw motivatiebrief, cv en cijferlijst op te sturen naar vacatures@stichtingjegoedrecht.nl. Laat je niet ontmoedigen door het bijvoegen van je cijferlijst, je motivatiebrief zal doorslaggevend zijn. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op donderdag 21 en vrijdag 22 januari. Meer informatie over Stichting Je Goed Recht is te vinden op www.stichtingjegoedrecht.nl en www.deverrebergen.nl/programma/stichting-je-goed-recht/.

FAQ

Mocht de vacature vragen oproepen, vind je in deze FAQ de antwoorden. Mocht je na het doorlezen je antwoord niet hebben gevonden bel dan tussen 09:00 en 18:00 uur naar +31 (0) 6 21 30 92 15 of mail naar vacatures@stichtingjegoedrecht.nl.

1. Wat ga ik doen?

- Je zal tijdens de spreekuren samen met andere studenten en één van de senior rechtshulp experts Rotterdammers te woord staan, helpen met hun vragen en hen van advies voorzien. De hulpvragen zijn heel divers, en kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met consumentenrecht, huurrecht, sociaalzekerheidsrecht en arbeidsrecht. Je zal tijdens de spreekuren samen met de andere studenten en een van de senior rechtshulp experts Rotterdammers te woord staan en hen helpen hun weg te vinden in wet- en regelgeving. De hulpvragen zijn heel divers. Hulp kan bestaan uit het geven van juridisch advies, het opstellen van een brief of een bezwaarschrift, het invullen van een formulier of het bellen naar een instantie.

- Als er hulp van een advocaat nodig is, overleg je met de advocaat en verwijs je ‘warm’ door.

- Zoveel mensen, zoveel vragen. Dit maakt het werk uitdagend en afwisselend.

- Tijdens de spreekuren helpen we zowel Rotterdamse particulieren als kleine ondernemers.

2. Wat ga ik leren?

- De eerste zes maanden staan in het teken van training en ervaring opdoen.
- Je zal leren met hulpvragers (cliënten) om te gaan en hen efficiënt te adviseren en te
ondersteunen. Je zal leren dit na enige tijd voor een groot deel zelfstandig te doen. Onderdeel van je opleiding zullen vaardigheidstrainingen (gesprekstechnieken, weerbaarheid e.d.) zijn.
- Je leert onder andere meer over de volgende rechtsgebieden: huurrecht; arbeidsrecht; jeugd- en familierecht; verbintenissenrecht en sociaal zekerheidsrecht. Je leert deze juridische kennis om te zetten in praktisch handelen. In één van deze gebieden zal je je iets meer verdiepen. De trainingen voor dit onderdeel worden gegeven door de senior rechtshulp experts van de stichting en door ervaren advocaten op deze gebieden.
- Je zal leren in teamverband te werken, niet alleen met je collega’s binnen onze stichting, maar ook met de advocaten met wie wij samenwerken.
- Naast deze basistrainingen zullen er actualiteitenoverleggen en indien nodig korte trainingen zijn om op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen.
- Er wordt in dit leertraject een actieve houding van je verwacht. Je krijgt opdrachten om voor te
bereiden en krijgt in groepjes taken om de kennis van je team om peil te houden.

3. Hoe veel uur per week ga ik werken?

- Je gaat voor 8 uur per week aan de slag. De eerste tijd zal in het teken staan van opleiding. Omdat wij de opleiding belangrijk vinden krijg je ook betaald voor deze periode.
- Tijdens de opleiding word je zo snel mogelijk actief in de spreekuren. Ook wanneer je vooral bezig bent met de spreekuren blijft er tijd voor verdere ontwikkeling.

4. Hoe lang blijf ik bij jullie werken?

- Je krijgt een contract van 18 maanden, met een proeftijd van 6 maanden.

5. Is er verlenging van het contract mogelijk?

- Het contract loopt na 18 maanden automatisch af. Omdat we meerdere studenten de kans willen bieden van dit unieke programma te profiteren, wordt je contract dan niet verlengd.

6. Moet ik rekening houden met extra uren (thuis) werk?

- Binnen je wekelijkse 8 uur is ruimte voor uitzoek- en afhandelwerk, dus werk mee naar huis nemen zou niet nodig moeten zijn. We vragen je echter wel om een enigszins flexibele instelling en de drive om je werk correct af te maken. Ook de opleidingen vinden tijdens werktijd plaats.

7. Krijg ik verder nog cursussen?

- Naast de inhoudelijke opleiding zal je training krijgen om je communicatie-skills te verbeteren en onder andere te werken aan je persoonlijke effectiviteit, aan je weerbaarheid en aan je bemiddelings-en onderhandelingsvaardigheden.

8. Kan ik zelf mijn werktijden indelen?

- We delen de werktijden gezamenlijk in en houden daarbij rekening met de tijden dat je opleidingsverplichtingen hebt. De spreekuren zullen wekelijks op vaste tijden worden gehouden.

9. Wat ga ik verdienen?

- Het salaris bedraagt 11 euro per uur inclusief 8% vakantietoeslag. Je zult verder voorzien worden van alle benodigde tools, zoals een laptop.

10. Heb ik ook vakantiedagen?

- Je hebt recht op 25 vakantiedagen obv van 1fte. Bij het aangeboden dienstverband (0,2 fte) houdt dit in dat je op jaarbasis 5 werkdagen vrij kunt nemen. Bij het dienstverband van 18 maanden zijn dit in totaal 7,5 werkdagen. 11.

Krijg ik reiskostenvergoeding?

- We bieden een all-in salaris aan van 11 euro per uur waarbij rekening is gehouden met reiskosten. Er worden geen aparte reiskosten uitgekeerd. We hopen dat je op de fiets komt en anders je studenten week-ov kunt gebruiken. 

12. Waar is mijn werkplek?

- Buiten de spreekuren in de wijk is jouw standplaats het kantoor van Advokatenkollektief Rotterdam aan de Crooswijksesingel in Rotterdam. Omdat het team groeit, zullen we gedurende jouw dienstverband mogelijk verhuizen naar een grotere locatie.
- De spreekuren worden op nu op twee locaties gehouden:
a. Huis van de Wijk De Hillevliet (wijk Hillesluis)
b. Jong Delfshaven (Bospolder – Tussendijken)
- Waarschijnlijk wordt het aantal spreekuurlocaties uitgebreid in 2021 en/of daarna. Ook zullen we af en toe de wijken in trekken om bijvoorbeeld op scholen of markten te werven en potentiële cliënten te informeren.

13. Hoeveel collega’s heb ik?

- Het totale team is na 1 maart 2021 op volle sterkte en omvat dan 27 medewerkers.

- In 2020 is de eerste groep van 12 studenten gestart, samen met 2 senior rechtshulp
experts.
- We hopen naast jou nog 11 andere collega studenten aan te nemen. Daarnaast is er een
programmadirecteur die jou leiding geeft en zijn er diverse advocaten met wie je gaat
samenwerken.

14. Is er ook ruimte voor gezelligheid?

- We organiseren maandelijks een borrel en aan het eind van het jaar een feestelijk diner. Ook willen we intervisies organiseren zodat jullie van elkaars ervaring kunnen leren en elkaar kunnen
adviseren.
- Helaas heeft dit door de maatregelen rondom covid-19 dit jaar nog weinig plaatsgevonden. We
hopen dit snel weer te kunnen oppakken als de pandemie is beteugeld.

15. Welke invloed heeft het covid-19 virus op de werkzaamheden?

- We houden onszelf op de hoogte van de ontwikkelingen en de geldende regels van het RIVM, en zullen de locaties waar we spreekuren houden op zo’n manier vormgeven dat er veilig kan worden gewerkt.
- Op het moment van dit schrijven houdt dit onder andere in dat:
a. We wel spreekuren mogen houden, maar alleen op afspraak. Vrije inloop is niet toegestaan.
b. We werken binnen de geldende maatregelen, zoals mondkapjesplicht, 1,5 afstand houden en het gebruiken van spatschermen.
c. We altijd werken conform de geldende regels van de locaties waar we spreekuren houden.

Sluiten